Cas Leermakers is nieuwe nachtburgemeester van Nijmegen

Verschenen in De Gelderlander op 24-03-2018.

Nijmegenaar Cas Leermakers (28) is vanaf 1 oktober de nieuwe nachtburgemeester van Nijmegen. Tijdens de verkiezingsavond in arthouse LUX werd hij vrijdagavond verkozen boven de andere kanshebbers Paul Eppink, Fenne Saedt en Patrick aan de Kerk.

Leermakers is straks de derde burgemeester van de Nijmeegse nacht. Hij is de opvolger van Angela Verkuijlen. Haar ambtstermijn zit er per 1 oktober na vier jaar op. De keuze voor Leermakers werd bepaald door online stemmen, het publiek, het Nachtcollege en acht Nijmeegse nachtvertegenwoordigers uit het nachtleven.

Discriminatie

De kersverse nachtburgemeester wil zich samen met antidiscriminatiebureau Ieder1gelijk onder meer inzetten voor het terugdringen van discriminatie in de Nijmeegse horeca. De afgelopen jaren is het aantal meldingen hiervan toegenomen. Te denken valt aan weigeringen aan de deur op basis van etniciteit. ,,Het is schrikbarend dat het aantal meldingen hiervan is gestegen. Zeker omdat er steeds meer mensen met een niet-westerse achtergrond in de stad komen wonen’’, aldus Leermakers in zijn speech.  

Ook gaat Leermakers zich de komende jaren hard maken voor een breed cultureel aanbod, wil hij de Nijmeegse nacht een plek geven in de citymarketing van de stad en wil hij realiseren dat de nachtburgemeester een stem krijgt in de gemeenteraad.

Belastingadviseur

In het dagelijks leven is Leermakers werkzaam als dj en belastingadviseur. Vijf jaar geleden verhuisde hij van Tilburg naar Nijmegen. 

Leermakers mag zich tot en met 2021 Nachtburgemeester noemen. Nijmegen heeft sinds 2010 een burgemeester die regeert over de nacht. De eerste was Doro Krol, die van 2010 tot 2014 het ambt bekleedde.

Dit artikel is eerder verschenen in De Gelderlander. Via de knop hiernaast kun je het oorspronkelijke artikel bekijken.