Cas Leermakers is onze nieuwe nachtburgemeester en Nijmegenaar van de week

Verschenen op Indebuurtnijmegen.nl op 03-04-2018.

Nachtburgemeester Angela Verkuijlen maakt 1 oktober 2018 plaats voor haar opvolger: Cas Leermakers. Deze uit Tilburg afkomstige Nijmegenaar werkt in Amsterdam, maar heeft besloten om Nijmegen nooit meer te verlaten. “Nijmegenaren zijn open en geïnteresseerd, ze nodigen je uit en durven buiten hun eigen comfort zone te gaan.”

Nooit meer weg

Vrijdag 23 maart werd Cas in een uitverkochte zaal in LUX verkozen tot nachtburgemeester van Nijmegen. Met veel enthousiasme nam hij de ambtsketting in ontvangst. “Toen ik hier een paar jaar geleden in Nijmegen kwam kende ik eigenlijk helemaal niemand. Ik woonde in Tilburg, maar het studentenhuis waarin ik toen woonde was helemaal afgebrand tijdens oud en nieuw. Ik moest óf tijdelijk bij mijn ouders in Tilburg gaan wonen, óf intrekken bij mijn vriendin die in Nijmegen woonde. Ik koos voor dat laatste en hoewel ik het helemaal niet had verwacht ben ik niet van plan hier ooit nog weg te gaan.”

Discriminatie in Nijmegen

Zelf dacht hij dat Fenne een goede kans maakte om de verkiezing te winnen, maar toch steeg Cas met kop en schouders boven de andere 3 finalisten uit. “Het is eigenlijk allemaal als grapje begonnen. Maar toen ik me eenmaal verdiepte in de nacht in Nijmegen kwam ik erachter dat bijvoorbeeld de gevallen van discriminatie in Nijmegen nog steeds stijgen. Dat vind ik bizar, Nijmegen is zo’n open, respectvolle stad! Ik wil dit respect graag door laten groeien in het nachtleven.”

Angela bellen

Het winnen van de nachtburgemeesterverkiezing verraste Cas wel een beetje. “Ik werd wakker zaterdagochtend na de verkiezing met een lichte kater, en toen dacht ik: nu moet ik het waar gaan maken! Ik wilde eigenlijk meteen Angela bellen om te vragen wat ik moet doen, maar toen bedacht ik me dat ik nog tot 1 oktober de tijd heb om me voor te bereiden.”

Cas Leermakers

Diversiteit vergroten

Het Nijmeegse nachtleven is op zich al best bruisend, maar toch wil Cas het aanbod nog ruimer maken. Bijvoorbeeld door het initiatiefnemers makkelijker te maken iets te organiseren. “Er is hier al heel veel te doen, maar er zijn ook nog genoeg ideeën van mensen waar nog niks mee wordt gedaan. Ik wil het makkelijker maken voor Nijmegenaren om actie te ondernemen als ze een leuk plan hebben. Bijvoorbeeld door ze advies te geven over locaties, subsidies en marketing. Als je een leuk plan hebt wil dat namelijk niet per definitie zeggen dat je ook goed kan ondernemen, dus daar wil ik bij helpen.”

Groot netwerk

Het nachtburgemeesterschap is wel te combineren met zijn full-time baan in Amsterdam, denkt Cas. “Ik zit natuurlijk wel drie uur per dag in de trein, dus ik heb deze afweging wel gemaakt. Ik ga mijn burgemeesterschap uitvoeren met twee vrienden die me ondersteunen, Jonathan Brandt en Hans Rijs. Mijn zijn drieën verdelen we dan de taken. Ook komt er natuurlijk een heel nachtcollege bij, je hebt veel verschillende mensen nodig om dingen goed en snel te regelen. Een groot netwerk is essentieel!”

Dit artikel is eerder verschenen op Indebuurtnijmegen.nl. Via de knop hiernaast kun je het oorspronkelijke artikel bekijken.