Nachtburgemeester Cas Leermakers: ”We moeten de functie verder professionaliseren”

Verschenen op Ugenda.nl op 13-10-2018.

Sinds 29 september is Cas Leermakers de nieuwe nachtburgemeester van Nijmegen. Tijdens een spectaculair feest in Brebl werd hem door wethouder Noël Vergunst de ambtsketen omgehangen, die hij de komende drie jaar mag dragen. Het afgelopen half jaar heeft hij stage mogen lopen bij Angela Verkuijlen. Nu het werk voor hem gaat beginnen is het tijd voor een gesprek. 

We zitten in 512. Waarom kies je voor deze plek?

“Er zijn een aantal plekken in Nijmegen waar ik met heel erg thuis voel: 512, Opoe Sientje, Cali, Lebowski. Hier werken jonge meiden die met passie hun ding doen. Dat vind ik heel erg tof.”

Hoe heb je het afgelopen half jaar ervaren?

“Het was een erg drukke periode. Het betekende wel veel vrije tijd inleveren, maar ik heb veel geleerd. Ik doe het met veel passie. En ik heb geleerd dat je vooral jezelf moet blijven en niet in een keurslijf moet gaan zitten. Ik zal vooral ook mijn eigen weg moeten gaan vinden.”

“Wat een beetje demotiverend is, is dat er weinig subsidie is en ik er tot nu toe eigen geld in heb moeten steken. We hebben als stichting een nieuwe aanvraag voor financiële ondersteuning ingediend. Ik hoop dat de gemeente inziet dat ze dit structureel moeten gaan ondersteunen. Nu moeten we elke periode weer opnieuw aankloppen.”

“Ik kom nu gelukkig wel in een rustiger vaarwater en is het tijd om plannen te maken. Ik vind dat we het nachtburgemeesterschap verder moeten gaan professionaliseren. We moeten een duidelijkere taakomschrijving gaan maken en voor je stakeholders duidelijker maken waar je voor staat. Wat de kernwaarden van de nachtburgemeester zijn. De website mag verbeterd worden en we moeten meer aanwezig zijn op de sociale media.” 

Welke projecten kunnen we van je verwachten?

“Ik ben van mening dat we de venstertijden moeten afschaffen. Venstertijden houdt in dat een feestje wel langer door mag gaan, maar dat je na 4.00 uur ’s nachts niemand meer binnen mag laten. Dat werkt niet, want je concentreert de problemen dan rond 4.00 uur. Dat geeft de politie ook aan.”

“Ik wil ook in samenwerking met boswachter Tim, van Staatsbosbeheer, en de gemeente kijken hoe we op een duurzame manier feestjes kunnen organiseren bij bijvoorbeeld Veur-Lent. Het is een prachtige plek, maar er zijn wat incidenten geweest waarbij het gebied vervuild achtergelaten werd. Dan gaat de gemeente meteen restrictief optreden, terwijl we beter kunnen kijken hoe we het goed kunnen organiseren.” 

“In het algemeen wil ik de komende jaren vooral kleine projecten bottom-up realiseren en op projectbasis met mensen samenwerken. Nieuwe ideeën en concepten moeten gestimuleerd worden. Het moet duidelijk zijn waar je terecht kunt als je een goed plan hebt.”

nachtburgemeester cas leermakers foto peter van esch

Toen we je eerder dit jaar spaken, gaf je aan dat discriminatie een van je speerpunten was.

“Er is nog veel discriminatie in de horeca en het neemt de laatste jaren toe. Daar moet iets aan gedaan worden. Uitgaan moet voor iedereen veilig zijn. Het is niet makkelijk op te lossen en ik heb daar nu ook niet direct een pasklaar antwoord op; daar heb ik de komende drie jaar wel voor nodig. We zullen dit met de verschillende partijen samen moeten aanpakken.”

Welke keuze heb je gemaakt voor het samenstellen van het nachtcollege?

“Ik heb gekozen voor mensen met passie voor de stad, maar vooral ook voor mensen die in andere kringen verkeren dan ik om zo een breed veld te bestrijken. Je wilt er voor de héle stad zijn. Als nachtburgemeester leef je een beetje in een bubbel. Ik heb weinig contacten in de buitenwijken zoals Dukenburg. Daarom heb ik Roché Nieuwendam van New Arts erbij betrokken. En aan de andere kant Ellis Moesker-Hamelink die bij de Radboud Universiteit werkt. Ivo Thijssen van Koninklijke Horeca Nederland, die de traditionele horeca goed kent en Pim Burgers van de horeca in de Molenstraat. Andere wethouders zijn Hendrik-Jan Derksen (sociaal cultureel werker), Moniek Klabbers (CNN), Leonie Modderkolk (Oddstream) en Jonatan Brand (Doornroosje). En ik ben nog in gesprek met iemand uit de lhbt-gemeenschap.”

“De organisatie moet meer horizontaal worden. De leden van het nachtcollege krijgen net zo veel mandaat als de nachtburgemeester. Elke wethouder kan met zijn eigen ideeën komen. Als de kernwaarden van het nachtburgemeesterschap maar duidelijk zijn en de ideeën binnen de uitgezette lijnen passen.”

Dit artikel is eerder verschenen op Ugenda.nl. Via de knop hiernaast kun je het oorspronkelijke artikel bekijken.