Nieuwe nachtburgemeester wil einde aan discriminatie in horeca

Verschenen in het Algemeen Dagblad op 26-03-2018.

NIJMEGEN – Een einde maken aan de discriminatie in de Nijmeegse horeca. Dat is het belangrijkste doel van Cas Leermakers (28), die per 1 oktober Angela Verkuijlen opvolgt als Nijmeegse Nachtburgemeester.

Tijdens de verkiezingsavond in arthouse LUX is hij vrijdag verkozen tot nieuwe burgemeester van de Nijmeegse nacht. Tot zijn grote verrassing versloeg hij de drie andere kanshebbers. 

,,Het voelt onwerkelijk. Het was totaal onverwacht’’, zegt hij. Pas laat in de aanmeldprocedure schreef hij zich in. ,,Het begon als grap, samen met een vriend. Gaandeweg en na gesprekken met Angela Verkuijlen, wilde ik er serieus voor gaan. Omdat Nijmegen zo’n geweldig, divers nachtleven heeft en ik er graag iets in beteken.’’ 

Discriminatie

Als nieuwe Nachtburgemeester wil hij iets doen aan horecadiscriminatie, zoals het aantal weigeringen aan de deur. In 2016 bleek uit onderzoek van antidiscriminatiebureau Ieder1Gelijk dat er achttien meldingen van horecadiscriminatie binnen waren gekomen; jaren terug ging het maar om een handjevol klachten per jaar. Leermakers gaat aan de slag met het bureau. ,,Die cijfers maken me heel boos. Het is onmenselijk; iedereen verdient respect en dezelfde kansen.’’

Hij hoopt door trainingen en door het sluiten van een convenant met de horecazaken meer bewustzijn te creëren in het nachtleven. Ook wil hij ambassadeurs instellen die in gesprek gaan met de instelling, als er toch gediscrimineerd wordt. ,,Als je jong bent en niet binnenkomt, kan het angstaanjagend zijn zelf een bemiddelingsgesprek aan te gaan met mensen van de horecazaak. Dat is nu wel de procedure. Ambassadeurs uit het nachtleven kunnen daar bij helpen.’’

Cas Leermakers met de ambtsketting om.

Cas Leermakers met de ambtsketting om. © Paul Rapp

Belastingadviseur

In het dagelijks leven is Leermakers belastingadviseur. ,,Dat combineren met het nachtburgemeesterschap komt goed. Twee mensen in m’n team gaan me helpen. En daarbij: ga ik ergens vol passie voor, krijg ik daar energie van. Dan denk ik niet aan de tijd.’’

Vijf jaar geleden verhuisde hij naar de Waalstad. Zijn studentenhuis in Tilburg brandde af, dus hij zocht een tijdelijk onderkomen. Sindsdien wil hij er nooit meer weg. In het nachtleven is hij geen onbekende. Als dj The Love Doctor draait hij op feesten als Subcultuur en Drift. Verder komt hij vaak in LUX, De Plak, Doornroosje en Merleyn. 

Visitekaartje

Ook wil hij ervoor zorgen dat het culturele aanbod in de stad breed blijft en vindt hij dat het nachtleven meer een visitekaartje moet worden van Nijmegen. 

Verder wil hij als nachtburgemeester zijn stem in de gemeenteraad laten horen. ,,Het lijkt me goed als er een officieel moment komt om in gesprek te gaan met de raad, als het om punten gaat als sluitingstijden en evenementenvergunningen. Op die manier wordt het belang van de nachtburgemeester erkend door de gemeente.’’

Dit artikel is eerder verschenen in het Algemeen Dagblad. Via de knop hiernaast kun je het oorspronkelijke artikel bekijken.