Nijmegen heeft een nieuw Nachtburgemeesterschap

Samenwerking voor een krachtige Nijmeegse nacht!

De nacht is een enorm waardevol onderdeel van Nijmegen. De oudste stad van Nederland heeft, zoals de quote Old City, Young Vibe het zegt, een bruisend en energiek karakter. Nachtcultuur is hier een essentieel onderdeel van. Een grote en diverse groep inwoners vinden hier betekenis, vrijheid, inspiratie of creativiteit. 

Maar nachtcultuur in Nijmegen heeft ook zo zijn uitdagingen. Het tekort aan locaties, de constant stijgende prijzen van zowel koffie als biertjes en het krimpen van het cultureel diverse aanbod vormen een opgave voor de nacht van Nijmegen. Deze problematiek raakt zowel ondernemers en werknemers van de nacht als de politiek en de nachtliefhebbers. 

Voor een gemeenschappelijk probleem, zijn gemeenschappelijke oplossingen nodig. Om de Nijmeegse nacht te laten floreren, moeten we daarom met elkaar samenwerken. Het Nachtburgemeesterschap 2023 – 2025 belichaamt dit idee. Met een unieke invulling van de functie zullen niet één, maar drie Nachtburgemeesters dit termijn het ambt vervullen. Ieder met hun eigen perspectief, kennis en kunde gaan zij elkaar versterken, om zo samen de Nijmeegse nacht kracht te geven. 

Hoe zij deze verbinding willen creëren en de nacht willen versterken en verbreden? In april organiseert het nieuwe Nachtburgemeesterschap een publieke presentatie, voor iedereen die betrokken is bij of geïnteresseerd is in de Nijmeegse nacht. Tijdens deze avond zal voormalig Nachtburgemeester Cees de Beer de ambtsketen aan hen overdragen en zullen ze hun plannen voor het Nijmeegse Nachtburgemeesterschap 2023 – 2025 presenteren. 

Wil jij de feestelijke presentatie van het nieuwe termijn bijwonen?
Meld je dan aan voor de mailinglist 👇

Inschrijven!

Celia Okoro

Mijn naam is Celia en ik ben getogen in Nijmegen. Van feestjes in de Matrix toen ik in Neerbosch-Oost woonde tot vele avonden in de clubs, kroegen en zalen in en rond het centrum: de Nijmeegse nacht heeft me altijd veel gegeven. Gezelligheid, vriendschap, ideeën, vrijheid en katers. In mijn rol als Nachtburgemeester krijg ik nu de kans om terug te geven aan de nacht. 
 
Nachtcultuur is van enorme waarde voor deze stad en haar inwoners. In mijn tijd als Nachtburgemeester wil ik me inzetten om deze waarde te verankeren in beleid, en het aanbod in nachtcultuur divers en innovatief te houden.

Arjan Rotier

Mensen laten schijnen in de nacht, dat is wat mij drijft om samen met Thijs en Celia de komende 3 jaar het nachtburgermeesterschap vorm te geven. Mijn naam is Arjan Rottier, ben 35 en ik heb het Nijmeegse nachtleven onder andere leren kennen vanuit mijn werkzaamheden voor poppodium de Onderbroek. In mijn overdag-baan ben ik onderzoeker en beleidsadviseur op het gebied van de woningmarkt en leefomgeving. Met een zelfde professionele insteek wil ik het nachtburgermeesterschap verder brengen zodat de nacht voor zoveel mogelijk verschillende mensen een veilige en toegankelijke plek bied om te kunnen stralen.

Thijs Custers

Ik ben Thijs! Als cultureel ondernemer in de nacht heb ik mogen experimenteren en heb ik bijna alle fouten gemaakt die je kan bedenken.
 
In de nacht vinden mensen elkaar. Iedereen werkt aan zijn stukje vrijheid in de nacht. Mogen zijn wie je bent en je vrij en veilig voelen is daar een essentieel onderdeel van.
 
Voor een  sterke nachtcultuur gaan we opzoek naar de verbindende factor en zullen we de bezoekers, ondernemers en de politiek dichter bij elkaar brengen.

Foto’s door Juliette Klaassen