Het Nachtcollege

Het hoogste doel van de nachtburgemeester als ambassadeur van de Nijmeegse nacht is om deze nog inclusiever, veiliger, diverser, verrassender en uitnodigender voor iedereen te maken. Hij stimuleert de culturele en nachtelijke dynamiek in de stad, stimuleert initiatieven die bijdragen aan de ontwikkeling van de lokale economie en de vergroting van de leefbaarheid. Hij begeeft zich tussen bewoners, ondernemers, politici en bezoekers en is een aanspreekpunt voor allen. Cees de Beer is vanaf 25 oktober 2019 de nieuwe nachtburgemeester van Nijmegen.
Dit doet hij natuurlijk niet alleen. De nachtburgemeester heeft een kundig team van nachtwethouders om zich heen verzameld. Ook zij zijn een aanspreekpunt voor alles wat je kwijt wil over de Nijmeegse nacht.

Cees de Beer

“Ik wil niet over de mensen praten, maar mét de mensen.” Dit is veel meer dan een campagneslogan, zo laat Cees De Beer nu al zien door als Nachtburgemeester te verbinden. Centrum of buitenwijk, bobo of hobo, ongeacht je achtergrond of wat er in je hart speelt; de Nijmeegse nacht is van iedereen!

Cees houdt van Nijmegen. Hij is de allereerste Nachtburgemeester die ook daadwerkelijk in de stad is geboren en getogen. Verder heeft hij een achtergrond als maatschappelijk werker en optredend woordkunstenaar, en zette hij zijn eigen succesvolle platform op: Mensen Zeggen Dingen – actief in Nederland, Vlaanderen en Curaçao. Eind 2019 overtuigde hij Nijmegen dat hij klaar is voor het meest geambieerde ambt in de mooiste stad van het land.

Jolan van Zanten

Werp een blik in de keuken van BliXem Nijmegen, dan kun je zomaar Jolan tegenkomen met een hete pan in zijn hand. Die ruilt hij vaak maar al te graag in voor een mic om in te spitten. “Ik rap over de dingen die ik meemaak en over mijn handicap. Daar probeer ik een positieve draai aan te geven. Dat is mijn boodschap.” Die bracht hem onder andere al naar het Into the future Festival en Merleyn. En wie weet waar nog meer, want de wereld ligt aan zijn voeten. Jolan is van Nijmeegse makelij en blijft hier voorlopig nog wel plakken.

Nicky Ebbeng

Actrice, presentatrice en theatermaakster. Het zijn nog maar drie woorden die op Nicky van toepassing zijn. Ze giet haar talent in Theatergroep GRAS, waarmee ze jaarlijks twintig (!) voorstellingen maakt met amateurs en (semi)professionals, en een heel Shakespearefestival. Successen zijn o.a. Moordnacht en Vertel nog eens over De Oorlog. Nicky maakt zich sterk voor de acceptatie van transgenders, en de LHBTQIA*-gemeenschap als geheel. “De nacht moet een veilige plek zijn voor iedereen, of je nu vrouw, transgender, zoenende homo of dragqueen bent!”

Ruud Vos

Eigenlijk is hij import, maar Ruud vind zichzelf na 15+ jaar hier Nijmeegs genoeg om zijn bedrijfje naar de stad te vernoemen: Cinimma.nl. Voor zijn werk schrijft en praat hij over films; in recensies en artikels, als gespreksleider bij o.a. LUX Nijmegen in zijn Duimpjeworstelen Filmpodcast. “Ik noem mezelf graag professioneel filmfan.” Ook presenteert hij elke twee maanden The smell of Filmquiz in een afgeladen Café Wunderkammer. En soms klimt hij een podium op voor wat stand-upcomedy. Met zijn grapjes.

Kyllian Hazes

Duw Kyllian een camera in handen, en hij geeft je er ‘n hoop moois voor terug. Hij legt het liefst culturele events vast, van theater tot dans, spoken word tot dansfeestjes. Ook voor een strakke videoclip kun je bij hem aankloppen. Kyllian werkt als filmmaker en grafisch vormgever onder de noemer Motief Media. “Ik ben altijd op zoek naar een ondeugend avontuur, en een avontuur wordt het zeker met dit Nachtcollege.” Kyllian draait ook, onder de naam DJ Hak Op De Tak. Bijvoorbeeld bij Le Boule de Boule, in Het Alternatief en Kronkel Nijmegen, en op zo veel meer plekken!

Heleen Poos

Nachtmens als geen ander. Heleen kom je daarom vaak dansend tegen in de stad. “Ik heb zin om te dansen op de dingen die Cees zegt.” Ze begon ooit als pleegirl van The Plees To Be Toilettheater, maar is al opgeklommen tot eventmanager voor HonigEvents. Ook fixt ze een ultralekker bakkie pleur voor je, als barrista van Rockacoffee en First Things First. Maar waarschijnlijker nog kom je haar tegen als dj. Na de vele feestjes begon het te kriebelen en ging ze in de leer bij Draaikunde. Et voilà! Vorige zomer maakte Heleen haar debuut op Subcultuur en inmiddels maakt ze iedereen op allerlei mooie plekken aan het dansen.

Peter Reijers

Van het Nachtcollege is Peter al het langst Nijmegenaar: geboren en getogen. Peter liep al zo vaak de Vierdaagse dat hij er inmiddels niet meer voor traint. Hoe hij zichzelf ziet? “Een optimistische idealist, maar ook een bourgondische levensgenieter.” Als communicatietrainer en -coach heeft een paar jaar terug zijn bedrijf verkocht, nu schenkt hij veel van zijn tijd aan de samenleving. Peter zit bijvoorbeeld in de besturen van De Stichting Kledingbank Nijmegen en Stichting Koprol. In het Nachtcollege is Peter de nestor en een grote meedenker. Hij bijt zich het liefst vast in de vraag: wat is er allemaal nog meer mogelijk in Nijmegen?

Hugo Touw

Zoek je een arts die van aanpakken weet, dan kom je uit bij dr. Hugo. Als specialist maakt hij zijn rondes op de intensive care van het Radboudumc. En als geen ander herkent hij in problemen vooral een manier om boven zichzelf uit te stijgen. Zo is Hugo in de coronacrisis betrokken bij het project FreeBreathing, dat eraan werkt om op korte termijn voor de broodnodige extra beademingsapparatuur te zorgen. Kortom, deze dokter eet ‘out-of-the-box denken’ voor zijn ontbijt.

Shayan Andani

Dans je wel eens ooit in de Molenstraat? Dan heeft Shayan, alias Sinji, je precies waar hij je wil hebben. Als programmeur van de Khalid Oubaha Company zorgt hij dat er altijd wat sappigs te beluisteren is in het voornaamste uitgaansdistrict van Nijmegen. Ook boekt hij buiten de stadsgrenzen, bijvoorbeeld voor 5th Avenue in Arnhem en het KingSize Festival. En hij weet zelf trouwens ook goed hoe hij een plaatje moet draaien, bijvoorbeeld bij Vunzige Deuntjes of het Rewind festival. Nachtburgemeester Cees en hij gaan trouwens way back: ze kennen elkaar nog van de middelbare school.

Aziz van Aalst

Hoe broeieriger het wordt, hoe beter je hem voelt… In de Nijmeegse urban scene kun je allang niet meer om Aziz Wrijving heen. In zijn flows vloeit de Nederlandse taal samen met Sranan en slang. Hij is bezig een nieuw label op te richten in Nijmegen en werkt als talentmakelaar bij Doornroosje en Poppunt Gelderland. De Nieuwe Oost noemt Aziz ‘een man met een groot hart voor de lokale scene, iemand die het reilen en zeilen kent van de urban.’ En daar kunnen ze het weten!

Stichtingsbestuur

Daarnaast is er een actief stichtingsbestuur waaraan de Nachtburgemeester verantwoording aflegt en die de doelen en missie bewaken. Dit bestuur bestaat uit: Hendrik-Jan Derksen (loco-Nachtburgemeester 2019), Moniek Klabbers en Jonatan Brand.