Bestuursrechtelijke aanpak van horecadiscriminatie

Gepubliceerd op 24 nov 2024

Discriminatie hoort niet thuis in een samenleving waarin alle mensen zich moeten kunnen ontwikkelen en kunnen participeren. Helaas blijkt discriminatie op allerlei terreinen een hardnekkig probleem. Zo wordt er nog steeds gediscrimineerd tijdens sollicitaties, op het werk, op straat en ook in de horeca. In de horeca gaat het vaak om discriminatie op grond van afkomst.

Discriminatie is strafbaar en daders moeten worden aangepakt. Voorkomen van discriminatie is beter dan aanpakken als het kwaad al is geschied. Daarom is het van belang te voorkomen dat er gediscrimineerd wordt bij de ingang van een kroeg of club. De horeca heeft hiervoor uiteraard zelf de verantwoordelijkheid. De gemeente kan hierin ook een belangrijke rol spelen. Bijvoorbeeld door in overleg met de horeca, de politie en de regionale anti-discriminatiebureau’s een effectieve, lokale aanpak van horecadiscriminatie te ontwikkelen. Veel gemeenten zijn hier al actief mee bezig. Dat blijkt uit de vele initiatieven die er zijn, zoals de panels deurbeleid. Veel gemeenten kunnen hierin nog effectiever zijn door ook bestuursrechtelijke middelen in te zetten in de aanpak van horecadiscriminatie.

Om gemeenten hierbij te ondersteunen, zijn in deze handreiking van Verwey-Jonker in één overzicht de bestuursrechtelijke maatregelen samengebracht, samen met de voorwaarden die noodzakelijk zijn om de aanpak succesvol te maken. Deze bestuursrechtelijke maatregelen blijken nog weinig te worden toegepast in de praktijk. In deze handreiking is de informatie zodanig opgenomen dat gemeenten direct kunnen starten met het nog gerichter aanpakken van horecadiscriminatie.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief.

© 2024 Stichting Nachtburgemeester Nijmegen